Kamis, 15 November 2012

P&P Chef Kecilku : Vadei Masala


RPH VADEI MASALA

Tema
Negara Saya
Mata pelajaran
Tunjang Kemanusiaan
Kelas
Prasekolah Al Hidayah
Bilangan murid
11 orang murid
Masa
9.10 pagi -9.40 pagi (40 minit)
Tajuk
Mari Memasak ( Kuih vadei masala)
Objektif, hasil pembelajaran
Pada akhir pembelajaran ini, murid dapat,
KM 7.6.1 Mengecam makanan tradisional pelbagai kaum masyarakat di Malaysia.
KM 7.6.2 Murid dapat menyediakan makanan tradisional masyarat India (Vadei Masala)
EMK
Nilai murni – adab makan, berbudi bahasa
Bahan Bantu mengajar
Kad gambar, bahan-bahan meuntuk membuat kuih vadei masala , resepi kuih vadei
Aktiviti Pengajaran dan pembelajaran


1. Meneka gambar makanan yang ditunjukkan         2.Murid-murid di tunjukkan bahan-bahan untuk     membuat kuih vadei masala.           
3. Mengeja dan membaca   nama bahan-bahan                                                        4. Demonstrasi oleh guru
·         Menguli doh
·         Murid membentuk doh
·         Menggoreng kemudian menghidang.
·         Membasuh tangan dan bacaan doa
·          Merasa kuih  yang telah siap                          
5. Bersoaljawab dengan murid tentang bahan-bahan dan langkah penyediaan kuih vadei masalah                                                                  




Tidak ada komentar:

Posting Komentar