RPH VADEI MASALA
Tema | Negara Saya |
Mata pelajaran | Tunjang Kemanusiaan |
Kelas | Prasekolah Al Hidayah |
Bilangan murid | 11 orang murid |
Masa | 9.10 pagi -9.40 pagi (40 minit) |
Tajuk | Mari Memasak ( Kuih vadei masala) |
Objektif, hasil pembelajaran | Pada akhir pembelajaran ini, murid dapat, KM 7.6.1 Mengecam makanan tradisional pelbagai kaum masyarakat di Malaysia. KM 7.6.2 Murid dapat menyediakan makanan tradisional masyarat India (Vadei Masala) |
EMK | Nilai murni – adab makan, berbudi bahasa |
Bahan Bantu mengajar | Kad gambar, bahan-bahan meuntuk membuat kuih vadei masala , resepi kuih vadei |
Aktiviti Pengajaran dan pembelajaran | 1. Meneka gambar makanan yang ditunjukkan 2.Murid-murid di tunjukkan bahan-bahan untuk membuat kuih vadei masala. 3. Mengeja dan membaca nama bahan-bahan 4. Demonstrasi oleh guru · Menguli doh · Murid membentuk doh · Menggoreng kemudian menghidang. · Membasuh tangan dan bacaan doa · Merasa kuih yang telah siap 5. Bersoaljawab dengan murid tentang bahan-bahan dan langkah penyediaan kuih vadei masalah |
Tidak ada komentar:
Posting Komentar